Kedves Borbarát!


Különös szerencse és öröm, hogy Magyarország egyik legszebb világörökségi területén, a Fertő-tájon épült fel a pincészet feldolgozója. A Mörbisch-i határátkelőtől nem messze,egy gyönyörű kis falu szélén, Fertőrákoson, a kerékpárút mellett fogadjuk boraink szerelmeseit.

Az itt élők szeretettel fogadtak minket és ezért szeretném Önöket invitálni, hogy jöjjenek el, nézzék meg ezt a szép, tiszta, takaros kis falut, ahol karnyújtásnyira a nádasvilág millió madara....és itt van a Barlangszínház, a fertőrákosi Kastély, a Páneurópai Piknik Emlékhely és a Mithrász Szentély. A kóstolótérből pedig a Fertő tavat, szürkemarhákat, birkákat, racka juhokat, mangalicákat, néha őzeket és lovakat látunk. Egyszóval csodálatos.

A pincészetről

Családunk szőlőtermesztéssel kapcsolatos hagyománya évszázadokra tekint vissza. Ültetvényeink a Fertőrákos - Balf közötti dombsoron találhatóak, ahol az egyedülálló Fertő tó melletti klíma, a kiváló talaj és a rengeteg napfény gondoskodik mindarról amire a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot és Turán szőlőinknek feltétlenül szükségük van.  Édesapám,Luka József álmodta meg ezt a borászatot, akinek korai és hirtelen halála sodort életem legnagyobb próbatétele felé...folytatni és felvirágoztatni ezt a kis birtokot.

Mindösszesen három hektárnyi területen gazdálkodunk és mind belföldi, mind külföldi viszonylatban sikereket könyvelhettünk el. A mód, ahogy borainkat készítjük, ötvözi őseink öntörvényű szabályait, korunk alapvető technológiai eljárásaival.

 Mint minden kis vállalkozás, ez a borászat is sok kedves, nélkülözhetelen ember munkájának az eredménye!Ezúton is köszönöm  a családom és a barátaim segítségét! És köszönöm Rudolf Krizan Úrnak, az osztrák tanácsadómnak hogy megtanított minket tisztelettel,szeretettel  és fegyelemmel fordulni a szőlőhöz!

Mindnyájuk segítségét talán a legjobban egy óriási díjjal lehet megköszönni.

2019 év elején kaptuk a hírt, hogy a 2015-ös évjáratú Kékfrankos borunkat a Magyar Bor Nagydíjjal jutalmazta a Magyar Borszakírók Köre.

2019 májusában újabb sikert értünk el, a 250 éves Semmelweis Egyetem bora címet nyertük el a Kárpát-medencei borfajták kategóriájában a 2017-es évjáratú Kékfrankosunkkal.

S mire számíthat aki Luka bort kóstol? Férfias karakter és női könnyedség érdekes kettősségére.

Hiszem, hogy boraink nem csupán kellemes nedűk, hanem palackba zárt könyvek, amelyek mesélnek és mesélnek... a városunkról, az emberről és a sorsunkról.

Szeretettel ajánlom borainkat.

Luka Enikő