Kedves Borbarát!


 Magyarország egyik legszebb világörökségi területén, a Fertő-tájon épült fel a pincészet feldolgozója. A Mörbisch-i határátkelőtől nem messze,egy gyönyörű kis falu szélén, Fertőrákoson, a kerékpárút mellett fogadjuk boraink szerelmeseit.

Az itt élők szeretettel fogadtak minket és ezért szeretném Önöket invitálni, hogy jöjjenek el, nézzék meg ezt a szép, tiszta, takaros kis falut, ahol karnyújtásnyira a nádasvilág millió madara....és itt van a Barlangszínház, a fertőrákosi Kastély, a Páneurópai Piknik Emlékhely és a Mithrász Szentély. A kóstolótérből pedig a Fertő tavat, szürkemarhákat, birkákat, racka juhokat, mangalicákat, néha őzeket és lovakat látunk. Egyszóval csodálatos.

Kiváló éttermek, szállások, programok várják Önöket és emellett tavaly megalakult a HELLOFERTŐRÁKOS turisztikai Egyesület, melynek résztvevői célul tűzték ki, hogy kiváló szolgáltatást nyújtanak az ide érkező vendégeknek.

Közülük engedjék meg, hogy kiemeljek néhányat. Jandl Borászat, Madárlátta Vendégház, Krois Brewery Sörfőzde, Huber Panzió, Szentesi Panzió, Winelife Borászat, Ráspi Borászat és Étterem,a  Villa Lillith vendégház és a kedvenc kerámiaműhelyem a fertőrákosi templommal szemben :)

Hívjanak bátran, szívesen segítek a program és helyszín választásában.

A pincészetről

Családunk szőlőtermesztéssel kapcsolatos hagyománya évszázadokra tekint vissza. Ültetvényeink a Fertőrákos - Balf közötti dombsoron találhatóak, ahol az egyedülálló Fertő tó melletti klíma, a kiváló talaj és a rengeteg napfény gondoskodik mindarról amire a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot és Turán szőlőinknek feltétlenül szükségük van.  Édesapám,Luka József álmodta meg ezt a borászatot, akinek korai és hirtelen halála sodort életem legnagyobb próbatétele felé...folytatni és felvirágoztatni ezt a kis birtokot.

Mindösszesen három hektárnyi területen gazdálkodunk és mind belföldi, mind külföldi viszonylatban sikereket könyvelhettünk el. A mód, ahogy borainkat készítjük, ötvözi őseink öntörvényű szabályait, korunk alapvető technológiai eljárásaival.

Borászatunk életét 2 éve egy hölgy , Takács Rebeka segíti, aki szőlész, borász és növénydoktor.

 Mint minden kis vállalkozás, ez a borászat is sok kedves, nélkülözhetelen ember munkájának az eredménye!Ezúton is köszönöm  a családom és a barátaim segítségét! És köszönöm Rudolf Krizan Úrnak, az osztrák tanácsadómnak hogy megtanított minket tisztelettel,szeretettel  és fegyelemmel fordulni a szőlőhöz!

Mindnyájuk segítségét talán a legjobban azzal lehet megköszönni, hogy évről évre igyekszünk kimagasló minőségű borokat készíteni. Mindez a szakma figyelmét is évről évre ránk fordítja, hiszen több mint 10 éve a Borászok Borászai maguk közé választanak...

2019 év elején kaptuk a hírt, hogy a 2015-ös évjáratú Kékfrankos borunkat a Magyar Bor Nagydíjjal jutalmazta a Magyar Borszakírók Köre.

2019 májusában újabb sikert értünk el, a 250 éves Semmelweis Egyetem bora címet nyertük el a Kárpát-medencei borfajták kategóriájában a 2017-es évjáratú Kékfrankosunkkal.

2020-ban a Vince magazin szakmai zsűrije jutalmazta 2019-es Kékfrankosunkat Vince Díjjal.


S mire számíthat aki Luka bort kóstol? Férfias karakter és női könnyedség érdekes kettősségére.

Hiszem, hogy boraink nem csupán kellemes nedűk, hanem palackba zárt könyvek, amelyek mesélnek és mesélnek... a városunkról, az emberről és a sorsunkról.

Szeretettel ajánlom borainkat.

Luka Enikő