Zweigelt Cocciopesto

Zweigelt Cocciopesto

Évjáratok: 2021

Termőterület: Újhegy , Fertőrákos

A borászat hajnala Grúziához köthető és a grúz borkészítés elválaszhatatlan a qvevriktől, a hagyományos, tojásdad alakú égetett agyagból készült bortartóktól.

Ez a bor amelyet 2021-ben először készítettünk el, egyfajta tiszteletadás ezelőtt a 8000 éves borkultúra előtt.

Többször is láthattuk ezt a meghatóan szép országot, kóstolhattuk a qvevrikben készült boraikat és ez az élmény hajtott minket addig, amíg meg nem találtuk ezeket az amfórákat...

Az amfóra formája maga a tradíció. Azonban kicsit újragondolva, nemesacél armatúrákkal kiegészítve, mert a modern borkészítés elengedhetetlen része, hogy mindíg könnyen kitisztíthatóak legyenek a bor tárolására használt edények. 

Maga az anyaga pedig egy ősi recept alapján készül. A rómaiak alkalmazták először vízvezetékek, ciszternák, fürdők készítésére.

Tojásdad formája lehetővé teszi a must természetes mozgását.

Az anyag legfőbb jellemzője pedig az ízsemlegesség, természetesség, hiszen egy adott termőterületen szüretelt szőlő ha hordó nélkül alakul át borrá, akkor valóban csak a termőhelyi sajátosságokat sorakoztatja fel. Ez a játék fantasztikus tapasztalásokat adott nekünk és feltett szándékunk ezentúl az összes dűlőnket így bemutatni.

Idén a zweigelt és a cabernet sauvignon volt soron, de folytatni fogjuk és minden dűlőnket be fogjuk mutatni az elkövetkező években.

További boraink